Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

måndag 28 januari 2013

inhandlat bokashi


Idag klickade jag hem bokashi. Varmkomposten är full här hemma så nu ficck de bli nått nytt. Har som sagt flera arbetskamrater som använder detta som säger att det är skitbra!! Så nu ska jag börja lite smått jag med!!

Bokashiströ  - 1 kg i gruppen Bokashi kökskompost hos Bokashi.se (210-102)
1 kg bokashiströ

Bokashiströ

1 kg påse Bokashiströ tillverkat av svenskodlat vetekli förädlat med Effektiva Mikroorganismer (EM) av ME Gård & Teknik AB i Värmland. Används för Bokashi kökskompostering.

Förpackningen räcker 2-3 månader för en 3-personers familj (beroende på familjens vanor). Man använder 1-2 matsked strö per liter matavfall.

Bokashiströ är färskvara och brukar hålla upp till 1 år i oöppnad förpackning om den förvaras mörkt och svalt.
Levereras i vacuumpåsar, bruttovikt 1 kg. (http://www.bokashi.se/sv/artiklar/bokashi-kokskompost/bokashi-refill-1-kg.html)

Biopåsar, 2 rullar i gruppen Bokashi kökskompost hos Bokashi.se (212-101)
biopåsar
Biopåsar för vinterförvaring av Bokashi
Biopåsar är mycket praktiska för vinterförvaring av Bokashi. 
Du kan överföra innehållet av din färdig Bokashihink till påsen eller använda påsen i hinken direkt.
Det som är viktigt är att det är så torrt och lufttätt i påsen som möjligt. Lägg i en extra tidning för att ta upp vätskan under förvaringstiden och sedan knyt påsen ordentligt (eller sätt på en påsklämma). Är den torr och tätt kommer påsen inte att lukta även om den står några månader.
Biopåsar fyllde med Bokashi kan förvaras inomhus eller utomhus i en tunna, förvaringsback eller plastsäck tills våren. 
Biopåsar är också en bra lösning för fikarum och större hushåll. Du kan använda påsen i en lufttätt hink som vanligt eller ersätta locket med en påsklämma. Kombinera med Bokashiströ och tidningspapper som vanligt. När påsen är full kan den flyttas till ett varmt ställe för efterjäsning i två veckor. Den kan sedan förvaras inomhus eller utomhus tills den används.
Vi har testat många olika biopåsar och kommit fram till att just denna från SanSac är bra. Den är stor nog att ha plats med 10-20 liters matavfall och att sedan kunna knyta ordentligt. Och den är tjock nog för att hålla en hel vinter utan att läcka eller gå sönder. När du ”planterar” påsen kan du hacka upp den lite för att den ska snabbare blir jord.
OBS! Bilden visar biopåsen i en hink (hink ingår inte).
40 liter
2 rullar
25 påsar/rulle.
H=50cm B=28cm (http://www.bokashi.se/sv/artiklar/bokashi-kokskompost/biopasar-35-liter.html)

Så nu väntar jag med spänning att få komma igång, ska köpa en helt vanlig 10 liters hink där jag kan förvara under diskbänken och sätta påsen i. Sen förvara den inne i en praktiskt plastlåda tills det blir vår.. då åker en påse ner i varmkomposten så den sätts igång ordentligt o resten ner i grönsakslandet!!

fortsättning följer!!

1 kommentar: